Artikelfiche Last updated: 2020-04-28

Artikels: Voorraad

Bewerken - Artikelfiche

Dit scherm laat u toe om artikelen te definiëren, m.a.w. u kunt artikelen toevoegen, wijzigen en eventueel schrappen. Omdat deze tabel relationeel gekoppeld is, is het mogelijk dat u artikels niet kunt schrappen of wijzigen omdat dit artikel reeds besteld en/of geleverd is. Als u zo'n record probeert aan te passen, dan zal er een foutmelding optreden i.v.m. een bestaande relatie. U kunt niet alle gegevens wijzigen. vb artikelnr, levnr,...
Daar de artikelfiche instelbaar is, is het mogelijk dat het scherm er van u anders uitzietEen artikelnr is opgebouwd uit een groepscode, volgnr, kleurcode en extramaat.
Na de ingave van een groepscode wordt, afhankelijk van de instellingen in de Algemene parameters, ofwel het eerst vrije volgnr ofwel het eerst vrije kleurnr ofwel geen volgend nummer door de computer bepaald. U kunt echter aan een bestaand volgnr een kleurcode koppelen door het volgnr te wijzigen en de computer bepaald dan de eerst vrije kleurcode.

Vb B1234 001 01 wit Vb B1234 001 02 zwart

U kunt bepaalde gegevens i.v.m. de artikelfiche rechtstreeks in het veld invullen vb. maatbalk dit is interessant wanneer u de verschillende maatbalknummers uit het hoofd weet. Maar u kunt ook op zoeken (het vergrootglas) naast het maatbalknummer klikken. Dan krijgt u een uitgebreide lijst met alle gegevens over de maatbalken. Daarna selecteert u de gewenste maatbalk en de gegevens worden in de artikelfiche ingevuld.
Er worden een aantal standaardwaarden door de computer ingevuld zoals: Extra Maat = 0 , coeff = 1 , seizoen, aankoopverpakking= 1, verkoopverpakking = 1, btwcode = 3, aantal etiketten = 1. Deze kan u natuurlijk ook aanpassen.

Bij het opslaan van het artikel wordt door de computer een uniek barcodenr. gecreëerd. Als u een artikel wenst in te brengen die bijna een duplicaat is van een bestaand artikel dan kunt u dit artikel dupliceren door op  te klikken.

Er is een kleurtabel aangelegd, maar er is geen verplichte koppeling. Dit betekent dat artikel XXX met kleurcode 01 = zwart en artikel YYY met kleurcode 01 = wit mogelijk is. Dit is zo geregeld omdat er oneindig veel combinaties mogelijk te maken en om u de volledige vrijheid te geven.
De detailgegevens dienen voor elke maat opgevuld te worden. U kunt d.m.v. de functietoets F4 een volledige lijn opvullen. Ieder artikel heeft minstens 1 maat. Om een artikel in te brengen die geen maten heeft dient u een maatbalk te creeëren met 1 maat (monomaatbalk).

De verkoopprijs wordt bepaald door de volgende formule: verkoopprijs = aankoopprijs * koers * coëff * verkoopverpakking aankoopverpakking

De laatste 2 cijfers van de verkoopprijs worden afgerond naar de eerstvolgende waarde opgegeven bij de parameters afrondingen. U kan zelf bepalen welke gegevens en in welke volgorde u deze gegevens wil weergeven in de tabel van maatafhankelijke gegevens door in de parameters naar volgorde artikelfiche te gaan.

Directe Levering (Nieuw Artikel) Bij de creatie van een NIEUW artikel, hebt U de mogelijkheid om onmiddellijk het aantal stuks in te vullen. Controleer vooraleer U opslaat of de ingevulde aantallen correct zijn, want éénmaal U dit artikel opgeslagen hebt, dan hebt U niet meer de mogelijkheid om de stockvelden aan te passen. Bij de directe levering wordt het Leveringstype gebruikt die U per winkel hebt ingesteld in de Tabel 'Winkels' (al dan NIET de etiketbuffer opvullen, afdrukken van Etiketten in Centrale, Eur-teken, etc). De stock waar deze weg wordt geschreven wordt natuurlijk bepaald door de winkellijn waarin U de aantallen hebt ingevuld. Na het ingeven van alle directe leveringen (op het moment dat u zelf wenst), kunt U de lijst bekomen van alle Artikelen die u geleverd hebt mbv de Directe Levering (maw Lijst Directe Leveringen). U kunt deze lijst bekomen dmv op de printer knop te drukken.

Directe Levering / Directe Bestelling (Bestaand Artikel) Als u toegang hebt tot deze module, dan kunt u voor Bestaande Artikelen een Directe Levering of een Directe Bestelling ingeven.

Werkwijze

1. Roep een bestaand artikel op.
  2. Ga met de muis naar de scheidingslijn tussen de detailgegevens per maat en het onderste stuk van het scherm (waar u het Icoon vindt van Vanmarcke en de knoppen 'Info' en 'Administratie' etc.) totdat de cursor verandert in een verticale dubbele pijl.
  3. Druk nu op de linkermuisknop zodat de scheidingslijn blauw oplicht.
  4. Versleep deze lijn naar boven zodat het scherm van directe levering en directe bestelling zichtbaar wordt.
  5. Laat de linkermuisknop los.
  6. Aan de rechterkant vindt u twee tabbladen terug waarmee u kunt schakelen tussen directe bestelling en directe levering. Opgelet: het scherm staat altijd op directe levering ingesteld wanneer het zichtbaar wordt. Het is van groot belang dat u steeds controleert of u op directe levering of op directe bestelling staat.
  7. U kunt nu de directe leveringen of bestellingen voor het geselecteerde artikel ingeven.

De lijst met de uitgevoerde Directe Leveringen kan net zoals bij 'Directe Levering Nieuw Artikel' bekomen worden door op de printer knop te drukken.

U kunt eveneens een lijst verkrijgen van de ingegeven Directe Bestellingen. Wanneer u na het ingeven van alle gewenste directe bestellingen de artikelfiche afsluit, wordt de volgende vraag gesteld:

• Er zal (zullen) ... artikel(en) mbv directe bestelling besteld worden. Wilt u deze NU aan een bestelbon koppelen?

Wanneer u nu op de knop "Ja" klikt wordt een bestelbon opgemaakt met alle zopas ingegeven artikelen en aantallen. Indien u op de knop "Nee" klikt kunt u alsnog directe bestellingen ingeven die op dezelfde bestelbon moeten komen. Wanneer u op de knop "Ja" klikte, krijgt u nu de vraag:

• Wenst u de gemaakte bestelbonnen NU af te drukken?

Wanneer u nu opnieuw op "Ja" klikt krijgt u de bestelbon(nen) op het scherm of onmiddellijk afgedrukt op de printer (afhankelijk van printer-parameters).

Aanpassen Leveranciersnr (Bestaand Artikel)

Als u klikt op het vergrootglas naast de Leveranciersnaam, dan controleert het systeem of dit Artikel nog niet voorkomt in Bestelling, Levering, Etiketbuffer, etc. Is dit NIET het geval, dan worden de velden toegankelijk en kunt u maw het leveranciersnr wijzigen.

Velden

• Groep: verwijzing naar artikelgroepen(parameters)
  • Volgnr: automatisch volgnummer wordt door de computer bepaald
  • Kleur: kleurcode
  • Kleurnaam: omschrijving van de kleur
  • Maatbalknr: verwijzing naar maatbalken (parameters)
  • Extra maat: verwijzing naar de extra maten(parameters)
  • Artikelnr: wordt door de computer samengesteld uit 4 gegevens nl groepscode + volgnr + kleur + extra maat
  • Departement: verwijzing naar departement(parameters)
  • Omschrijving: artikelomschrijving
  • Referentie: een uniek code per artikel maar voor alle maten dezelfde code vb referentie leverancier
  • Coëff: Aan de hand van de winstcoefficient wordt de verkoopprijs berekent (standaard 1)
  • Leveranciernr: verwijzing naar de leveranciers uit de module ccv_basis_omni3.exe
  • Barcode: unieke code per artikel
  • Laatste aankoop datum: deze datum wordt automatisch ingevuld telkens wanneer het artikel geleverd is
  • Laatste verkoop datum: deze datum wordt automatisch ingevuld telkens een artikel verkocht wordt (kassa)
  • Stock: aantal artikels die nog in de stock aanwezig zijn.

Administratie

Info

Memo

url

formule

Artikel verloop

Overzicht bestellingen

Historiek

Voorraad

Winst