Beginbalans Last updated: 2020-04-29

• Apart bankboek aanmaken met als Type “Begin Balans” en dit bankboek in de parameters instellen als 'bankboek voor Beginbalans'

• Als U het programma Begin Balans opstart, dan zullen enkel de uittreksels van dit dagboek zichtbaar zijn.

• De boekingen die hier zijn uitgevoerd, kunnen bekeken worden in het financieel dagboek, maar ZIJN daar NIET wijzigbaar (enkel read-only mode).

• Als er nog GEEN Begin balans-boekingen zijn ingegeven, dan zal er in de velden helemaal bovenaan NIETS staan; ook de Grid waarin de rekeningen kunt opgeven is NIET afgebeeld; druk daarom éénmaal op de knop “Undo” (ongedaan maken).

De velden zullen NU wel ingevuld staan en de Grid is nu ook zichtbaar geworden.

• Ctrl-R: nieuwe Rekeninglijnen toevoegen

• Rekening kan opgezocht worden d.m.v. rekeningnummer of rekeningomschrijving volgens de bestaande zoekmethodes.

• Ctrl-D: een huidige lijn schrappen
    • nog Niet opgeslagen lijn: record wordt uit de Grid geschrapt
    • reeds opgeslagen lijn (bestaand uittreksel):
      • controle of deze lijn nog NIET was afgepunt (is deze rek-lijn afgepunt dan kan U deze lijn NOOIT meer schrappen)
      • Lijn wordt onmiddellijk geschrapt uit het Financieel
      • Gebruiker kan uittreksel (zelfs programma) NIET verlaten vooraleer Debet terug gelijk is aan Credit en hij/zij dit uittreksel opnieuw heeft opgeslagen.

• Op één lijn kan slechts ofwel Debet bedrag ofwel Credit bedrag ingevuld worden; m.a.w. als U zowel een boeking wenst uit te voeren op zowel Debet als Credit, dan moet U twee boekingslijnen voorzien.

• Period: standaard de waarde -1 (niet wijzigbaar)

• Vatnr: standaard de waarde -1 (niet wijzigbaar)

• Boekingsdatum: wordt automatisch door systeem bepaald aan de hand van begindatum van het boekjaar.(en is NIET wijzigbaar).

• Jaar (voor identificatie van uittreksel): wordt bepaald door jaartal van boekingsdatum

• Commentaar: wordt automatisch opgevuld met de omschrijving 'Opening ' + jaartal van boekingsdatum

• Niveau: kan aangepast worden (standaard waarde 0)

• Memo: kan een Memo ingegeven worden PER lijn

• Uittrekselnr: wordt bepaald aan de hand van volgnr uit het bestand 'Banken' en dit volgens de Bankcode van de Beginbalans

Rekeningnr / Bedragen kunnen NIET meer aangepast worden als deze Rek-lijn al werd afgepunt.