Extra Functies CODA Last updated: 2021-02-17

version française en bas

Functionaliteiten CODA-verwerking vanaf Versie 2020.8.1

Vanaf versie 2020.8.1 zijn er diverse aanpassing doorgevoerd ivm verwerken van Coda-bestanden

1. Automatische boekingen niet gestructureerd
    Hieronder wordt uitgelegd ahv van voorbeeld hoe automatische boekingen kunnen ingesteld worden.
    Indien er via Coda terugkerende betalingen zijn zoals kredieten, huur, … kan dit ingesteld worden zodat bij een volgend uittreksel deze boekingen automatisch zullen verlopen
    Hieronder voorbeeld van kredieten.

Bij een terugkerende betaling kan dan aan de rechterkant op de knop geklikt worden zodat scherm ivm automatisch boeken geopend wordt.
    In dit scherm wordt de mededeling van het uittreksel automatisch gekopieerd naar de mededeling waarop geselecteerd moet worden. Deze mededeling kan aangepast worden zodanig dan enkel de relevante informatie er nog in moet staan. In onderstaand voorbeeld is de familie van de betaling nl 13 = Kosten van kredieten, dus zullen de toekomstige verrichtingen van Type 0, Familie 13, Verrichting 37, rubriek 006 en Type Mede 125 en in de mededeling staat Reknr Krediet : 245-… automatisch geboekt worden op de 658100.

Indien alles voldoet aan de ingegeven waarden wordt de verrichting nu en in de toekomst automatisch geboekt en verkrijgt een licht oranje kleur:

Bij het opslaan van het uittreksel en er zijn automatische boekingen gebeurt in het uittreksel wordt nog explicit een melding gegeven zodat er nog kan aangepast worden indien nodig

Bij klikken op ja, wordt het uittreksel opgeslagen, bij neen kan er terug in het uittreksel gewerkt worden.

2. Automatische boekingen gestructureerd

Hieronder wordt uitgelegd ahv van voorbeeld hoe automatische boekingen kunnen ingesteld worden.
    Indien er via Coda verrichtingen binnen komen die gestructureerd zijn bvb stortingen van bcc, visa, mc, … waarbij ook soms nog kosten moeten verrekend worden. En als de structuur van de storting gekend is binnen omnisoft wordt een scherm gepresenteerd om deze in de toekomst automatisch te laten boeken.
    Echter als u zo’n betaalmiddel binnen krijgt via CODA en deze wordt nog niet automatisch verwerkt, gelieve contact op te nemen met Vanmarcke Software om deze ook in te stellen in de automatische boekingen zodat deze in de toekomst dan ook automatisch kunnen geboekt worden.
    Hieronder voorbeeld van MC.

Bij stortingen van het type MC Type R:5- bestaat de verrichting eigenlijk uit 2 bedragen namelijk Brutobedrag en commissie. Bij andere zullen er geen commissies zijn bvb bij BCC en dan wordt de rekening Commissie niet gepresenteerd in het scherm.
    De bedoeling is dat beide rekeningen ingevuld worden. Indien u geen gebruik wenst te maken van deze methode en om te voorkomen dat deze iedere keer automatisch wordt voorgesteld moet u vinkje bij Methode gebruiken uitvinken (zie rode pijl in bovenstaand scherm)
    Indien methode gebruiken is aangevinkt en de rekening(en) zijn (is) niet ingevuld, verkrijg je melding dat de rekening nog moeten ingevuld worden.
    Deze boekingen verkrijgen een licht bruine kleur.

Bij het opslaan van het uittreksel en er zijn automatische boekingen gebeurt in het uittreksel wordt nog explicit een melding gegeven zodat er nog kan aangepast worden indien nodig

Bij klikken op ja, wordt het uittreksel opgeslagen, bij neen kan er terug in het uittreksel gewerkt worden.

3. Extra functies bij inboeken van betalingen van klanten of betalingen aan klanten

In de nieuwe werking wordt nu bij opslaan van een financieel uittreksel ingeboekt via Coda het rekeningnummer waarop gestort werd of van waaruit we storting ontvangen hebben bewaard op de klanten- of leveranciersfiche. Hierdoor zal in de toekomst de klant en/of leverancier automatisch kunnen gevonden worden. Indien dan het bedrag overeenstemt met slechts één openstaande factuur van die klant of leverancier zal deze automatisch geboekt worden. Indien er meerdere openstaande facturen zijn wordt dan een overzicht van die betreffende klant/leverancier getoond.

Via Extra knop ivm info ivm mogelijke functieknoppen (zie rode pijl)

• F6 : Saldo invullen op de lijn waar de cursor staat

• F7 : Saldo KCB invullen op de lijn waar de cursor staat

• F8 : Alle lijnen opvullen met Saldo

• F9 : NIEUW : Alle lijnen opvullen met Saldo KCB

• F10 : NIEUW : bedrag van storting wordt ingevuld op de lijn waar de cursor staat indien bedrag kleiner is dan saldo van factuur

• F11 : NIEUW : hiermee wordt het betaalde bedrag ingevuld in “te zoeken bedrag”. Na indrukken van tab wordt automatisch gezocht naar eerste bedrag die overeenkomt.
      Er wordt gezocht in de kolommen “Saldo” en “Saldo KCB”. Indien het niet de correcte factuur is kan via pijltjes verder gezocht worden naar de volgende die overeenstemt

• Bij invullen van bedrag op een bepaalde lijn wordt nu ook het resterend saldo getoond tov coda bedrag. Dit in de kolom van de naam van de klant of leverancier

Ingeboekte Coda uittreksels als verwerkt zetten

Via de module Boekhouding opent u Opvragingen > Coda > Verwerkt zetten van uittreksels

• Rekeningnummer kiezen en op Tab drukken
  • Uittreksels die niet meer verwerkt moeten worden aanvinken aan de rechterkant
  • Daarna op groene V drukken om effectief als verwerkt te zetten
  • Bovenaan ander rekeningnummer kiezen en hetzelfde opnieuw doen

version française:

À partir de la version 2020.8.1, plusieurs changements ont été apportés concernant le traitement des fichiers Coda

1.    Transactions automatiques non structurées

Ce qui suit explique un exemple de comment les réservations automatiques peuvent être mises en place.

S'il y a des paiements récurrents tels que des crédits, des loyers, etc. via Coda, cela peut être configuré, de sorte que ces réservations soient automatiquement effectuées avec le prochain extrait

Ci dessous, vous trouvez un exemple de crédits.

En cas de paiement récurrent, vous pouvez cliquer sur le bouton situé à droite de l’écran, pour ouvrir l’écran de reservation automatique.

Dans cet écran, la notification de l'extrait est automatiquement copiée dans la notification à sélectionner. Cette notification peut être adaptée de telle sorte que seules les informations pertinentes doivent encore être incluses.
Dans l'exemple ci-dessous, la famille du paiement est “nl 13 = Coût des crédits”, donc les futures transactions de Type 0, Famille 13, Transaction 37, rubrique 006 et Type Mede 125,  et la notification indiquera Compte No Credit: 245-… seront automatiquement réservés sur le 658100.

Si tout est conforme aux valeurs saisies, la transaction est automatiquement enregistrée maintenant dans l’avenir, et la ligne reçoit une couleur orange clair.

Lors de la sauvegarde de l’extrait, ou si des entrées automatiques ont été effectuées dans l’extrait, une notification explicite est donnée afin que des ajustements puissent être effectués si nécessaire.

Si vous cliquez sur oui, l'extrait sera sauvegardé, si vous ne le faites pas, vous pouvez continuer à travailler dans l'extrait.

2.    Transactions automatiques structurées

Voici un exemple de la façon dont les réservations automatiques peuvent être configurées.

Si des transactions sont reçues via Coda qui sont structurées, par exemple des dépôts de bcc, visa, mc, ... pour lesquels des frais doivent parfois être réglés. Et si la structure du dépôt est connue dans Omnisoft, un écran se présente pour lui permettre d'être réservé automatiquement dans le futur.

Cependant, si vous recevez un tel mode de paiement via CODA et qu'il n'est pas encore traité automatiquement, veuillez contacter Vanmarcke Software pour le configurer dans les réservations automatiques afin qu'elles puissent être réservées automatiquement à l'avenir.

Ci-dessous exemple de MC.

Avec des dépôts de type MC Type R: 5, la transaction se compose en fait de 2 montants, le montant brut et la commission. Dans d'autres cas, il n'y aura pas de commissions, par exemple avec BCC, dans ce cas, le compte de commission ne sera pas présenté à l'écran.

L'intention est que les deux comptes soient remplis. Si vous ne souhaitez pas utiliser cette méthode, et pour éviter qu'elle ne soit proposée automatiquement à chaque fois, vous devez décocher la case "Utiliser la méthode" (voir la flèche rouge dans l'écran ci-dessus)

Si “Unitliser la méthode” est croché, et si les compte ne sont pas remplis, vous recevrez une notification indiquant que le compte doit encore être rempli.

Ces transactions auront une couleur marron clair.

Lors de la sauvegarde de la transaction, et si des entrées automatiques ont été faites dedans, un message explicite est donné afin que des ajustements puissent être effectués si nécessaire

Si vous cliquez sur oui, l'extrait sera sauvegardé, si vous ne le faites pas, vous pouvez continuer à travailler dans l'extrait.

3.    Fonctions supplémentaires pour réserver des paiements des clients ou des paiements aux clients

Dans la nouvelle opération, lors de la sauvegarde d'un état financier enregistré via Coda, le numéro de compte sur lequel le dépôt a été effectué ou à partir duquel nous avons reçu le dépôt, est stocké sur la carte client ou fournisseur. En conséquence, le client et / ou le fournisseur peuvent être trouvés automatiquement à l'avenir. Si le montant correspond alors à une seule facture impayée de ce client ou fournisseur, il sera comptabilisé automatiquement. S'il y a plusieurs factures impayées, un aperçu du client / fournisseur concerné s'affiche.

Via le bouton Extra en raison d'informations sur les boutons de fonction possibles (voir flèche rouge)

• F6: saisissez le solde sur la ligne où se trouve le curseur
  • F7: saisissez le solde KCB sur la ligne où se trouve le curseur
  • F8: Remplissez toutes les lignes avec solde
  • F9 : NOUVEAU : Replissez toutes les lignes avec Solde KCB
  • F10 : NOUVEAU : le montant de l'acompte est inscrit sur la ligne où se trouve le curseur si le montant est inférieur au solde de la facture
  • F11 : NOUVEAU: Ceci entrera le montant payé dans «montant à rechercher». Après avoir appuyé sur l'onglet, une recherche automatique est effectuée pour le premier montant correspondant. Une recherche est effectuée dans les colonnes «Balance» et «Balance KCB». Si ce n'est pas la facture correcte, vous pouvez utiliser les flèches pour rechercher la suivante qui correspond
  • Lors de la saisie du montant sur une ligne spécifique, le solde restant est également affiché par rapport au montant de la coda, dans la colonne du nom du client ou du fournisseur