Nieuw boekjaar Last updated: 2024-01-03

Aanmaken van het boekjaar

Dit doe je via:

• Basis – Bestand – Globale parameters – Boekhoudkundig – Periodes

Direct klikken op nieuw boekjaar (icoon van wit blad naast begindatum en einddatum grenzen boekjaar).

Periodes kiezen, huidige en vorige periode zijn beide de eerste periode van het nieuwe boekjaar.

Controleer ook of het type 'Btw aangifte' correct staat.

Nummering instellen van dagboeken

Na periodes kiezen en opslaan verkrijg je direct scherm voor het instellen van de nummering dagboeken.

In de kolom “Soort J/P” kan gekozen worden voor welke soort nummering:

J = per boekjaar, P = per boekhoudkundige periode.

Indien gekozen wordt voor J (per boekjaar) kan direct in de kolom een nieuw volgnr de nummering ingevuld worden, in de kolom oud volgnr staat de nummering van het vorig boekjaar.

Indien gekozen wordt voor P (per boekhoudkundige periode) kan op de knop links van het dagboeknummer geklikt worden zodat een extra scherm geopend wordt.

In de kolom 'Nieuw Volgnr" kun je instellen waarmee het volgnummer van die periode moet beginnen. Hier kozen we voor JJMM en 3 volgcijfers. Dit doe je voor elk dagboek.

Na het opslaan wordt deze nummering direct opgeslagen in de dagboeken_volgnrs

Via de knop  (= volgnr dagboeken) verkrijg je ook het scherm van de volgnrs per dagboek.

DAGBOEKEN

Dagboeken oproepen:

• Basis – Bestand - Globale parameters – Boekhoudkundig – Dagboeken

Nummering oproepen:

Via de knop volgnummer factuur verkrijg je een scherm met daarin de volgnummers van dit dagboek.

Hierin kunnen de nummers gewijzigd worden en opgeslagen.