Saldi klanten / leverancier Last updated: 2020-04-29

Ingave saldi klanten/leveranciers

• Boekingsdatum : automatisch ingevuld (NIET wijzigbaar) met de datum begin boekjaar MIN 1 dag

• Locatienr : wordt overgenomen uit Parameters

• Registernr : geinit. met de waarde uit de locale parameters (kan wel gewijzigd worden)

• User : usercode waar men de gebruiker is ingelogd

Toetsencombinaties

• Ctrl-D : bestaande lijn kan geschrapt worden

• F4 : zichtbaar/onzichtbaar maken van de munt van het document en het bedrag in basismunt van het dossier

• Ctrl-K : mbv deze toetsen-combinatie kan een openstaand Saldo klanten ingeboekt worden

• Ctrl-L : mbv deze toetsen-combinatie kan een openstaand Saldo leveranciers ingeboekt worden

• F2 : opslaan van alle openstaande Saldo's
    • voor de openstaande saldo's leverancier wordt er in FinacPur een aankoopfactuur geboekt; de tegenboeking wordt op een parameter-rekening geboekt in FinacPurDet.
    • voor de openstaande saldo's klant wordt er in FinacSal een verkoopfactuur geboekt; de tegenboeking wordt op een parameter-rekening geboekt in FinacSalDet.M.a.w. een openstaand saldo MOET altijd een dagboeknr EN documentnr hebben (DEZE moet eveneens UNIEK zijn)
      Opslaan van documenten
    • controle OF dit document WEL UNIEK is (of deze nog niet bestaat); bestaat deze wel AL dan wordt deze NIET geschrapt in de Grid en wordt deze natuurlijk NIET geboekt.

Ingave NIEUWE lijn

• Datum document: MOET kleiner of gelijk zijn aan boekingsdatum. Wordt bij het opstarten van het programma geinit. op de boekingsdatum, daarna blijft deze staan op de laatst ingegeven datum.

• Soort document: Factuur / Creditnota wordt op Factuur geinit. bij opstarten van scherm; daarna wordt de laatste gebruikte voorgesteld

• Ingave Dagboek
    • Standaard dagboek van klant gebruiken | Leverancier: default dagboek gebruiken
    • controle of dit dagboek wel bestaat
    • controle of voor dit dagboek (en het reeds ingegeven documentnr) en dit documentnr reeds bestaat in de boekhouding EN in reeds ingegeven (NIET opgeslagen) Saldi

• Ingave Documentnr
    • Controleert of dit document voor dat dagboek reeds bestaat / ingegeven als Saldi => als dit het geval is dan MOET U een ander documentnr opgeven (geen dubbele nummering mogelijk)

• Vervaldatum: NIET zichtbaar, maar wordt volgens de parameters van klant/leverancier berekend EN weggeschreven

• Alt-F4 / Ctrl-F4: opzoekscherm wordt afgesloten (huidige gegevens verdwijnen)

• F2 (of diskette knop): de ingebrachte gegevens worden overgebracht naar de GRID; wel controle of dagboek/documentnr/bedrag ingevuld zijn. Ingavescherm blijft staan en het vorige klantnr/leverancier wordt eveneens gepresenteerd.
  • Ctrl-O: idem als bij F2, maar ingavescherm verdwijnt; Grid wordt actief en U kan in de GRID zaken aanpassen (schrappen) of een andere code gebruiken

• OGM : indien het ogm nummer bestaat wordt de betreffende factuur getoond. Zijn er meerdere, dan wordt een lijst gepresenteerd gesorteerd op het ogm-nummer en met de focus op de lijn die volgt op het ingegeven ogm-nummer.