Algemeen Last updated: 2020-05-06

Kassa

Wanneer men in het menu 'Kassa' kiest voor 'Kassa' wordt volgend scherm gepresenteerd. Via dit scherm kan u uw startgeld ingeven. Als u al eens de kassa opstartte die dag en u hebt nog geen definitief kasverslag afgedrukt dan wordt dit scherm niet opnieuw getoond voor die dag. Als u op het groene V-tje klikt wordt er een kasticket afgedrukt als de parameter aangevinkt is in de PC Afhankelijke parameters, nl 'Afdrukken ticket startgeld'.

Indien er zich twee startgeldvakjes presenteren, dan is het linkervakje voor uw basismunt; het rechtervakje voor de tweede munt. Beide munten zijn in te stellen via de parameters.
Na het klikken op het groene V-tje wordt het ingave scherm getoond om de kasverkopen in te geven.
Hieronder vindt u de afbeelding van het meest uitgebreide kassascherm.

Het kassa-scherm kan u indelen in verschillende delen:

• De klantlabel (nr, naam en adres): het vak bovenaan waar u de gegevens van de klant ziet. Naast de klantlabel hebt u de stand van de klantenkaart zoals die is bij de aanvang van de verkoop.

Daarnaast hebt u de plaats waar de foto getoond wordt van het laatst ingescande artikel. Tijdens het afsluiten van uw verkoop (ingave van de betaalmiddelen) wordt op deze plaats de stand van de klantenkaart getoond zoals die is na de bijkomende verkopen.

• Diverse kassagegevens: het vakje rechtsboven bevat een aantal instellingen:
    • De datum:
      wijzigbaar via ALT-D tenminste als u daar recht toe hebt (Bestand/Parameters/Algemene Parameters/Parameters II)
    • De gebruiker:
      per ticket wordt de code van de verkoper gevraagd als de passende parameter aangevinkt staat. Via CTRL-U kan men dat wijzigen tijdens de verkoop. Mbv proword instelling kunt u ervoor zorgen dat de gebruiker PER ticket zijn gebruikerscode moet invullen.

Proword is enkel door Computercenter instelbaar en is optioneel.

• K% : kortingspercentage op het totaal van het ticket (Alt-K)
  • winkelnr: kan enkel via parameters gewijzigd worden (Bestand/PC-Afhankelijke/Parameters/Parameters)
  • herdruk ticket: te bereiken via CTRL-H. Geef het nummer van het ticket in dat u wil herdrukken en klik op de knop met het printertje.
  • zoekmethode: normaal, maatgrid (vb om het aantal stuks in stock te raadplegen (andere maten in andere winkels)) of hulptabel
  •  opvragen bibliotheek

Opmerkingen:

• Als u het Aantal Stuks aanpast, dan wordt de Verkoopprijs, kortingsbedrag & kortingspercentage herbepaald; maw indien het aantal stuks & de prijs wenst aan te passen, dan zou u eerst het aantal moeten aanpassen en daarna pas de prijs.
  • Als u dit in de omgekeerde volgorde uitvoert, dan zal het prijsveld (die eerst werd aangepast) na het aanpassen van het aantal terug de oorspronkelijke verkoopprijs bevatten (idem kortingsbedrag en kortingspercentage)

Reden: Omdat de prijs|korting van Artikel bepaald kan worden door het aantal stuks (vb. Staffelprijzen), moet er na het aanpassen van het aantal een herbepaling van de prijs|korting worden uitgevoerd.

• Nadat u reeds een aantal verkooplijnen hebt ingebracht en u wijzigt het klantnummer (u geeft een andere klant in), dan kan er voor elke verkoopslijn een nieuwe Verkoopprijs, kortingsbedrag en kortingspercentage worden bepaald. Daarvoor vraagt het programma uw goedkeuring. Dit is omdat elke klant een andere korting kan krijgen via de klantgegevens (Basisbestanden).
  • Nadat u reeds een aantal verkooplijnen hebt ingebracht en u wijzigt de verkoopsdatum, dan kan er voor elke verkoopslijn een nieuwe Verkoopprijs, kortingsbedrag en kortingspercentage worden bepaald.
  • Afbeelden van de Foto van het Artikel. Indien u deze module hebt aangekocht, dan verschijnt de foto van het laatst ingegeven Artikel (maw als u de mbv Pijltjes of de muis een andere regel aanduidt, dan blijft de foto van de laatst ingescande Artikel toch zichtbaar).
  • Wanneer alle artikelen ingegeven zijn gaat u naar de betaalmiddelen met CTRL-W of "WISSEL BM". De cursor plaatst zich bij het eerste betaalmiddel (linkerkolom) zodat u daar de betaling in de eerste munt kan ingeven.
  • Indien de klant tevens met de tweede munt betaalt, dan kan u deze ingeven via CTRL-E of WISSEL VM.
  • Telkens u een betaling verricht (in om het even welke munt) wordt de omrekening in de beide munten gedaan in het bovenste deel van de betalingen.
  • Afsluiten verkoop :
    • F2 : kasticket
    • F7 : leveringsbon (indien module werd aangekocht)
    • F8 : factuur (indien module werd aangekocht)
  • voorschot (enkel indien u deze module aankocht)

Een klant koopt een aantal artikelen maar neemt die nog niet mee (bv. retouche), dan scant u de artikelen één voor één in. U geeft de klantgegevens in.

In de kolom "verrekenen" duidt u aan welke artikelen de klant niet meeneemt. U drukt daar CTRL-V of voorschot. De computer vraagt het bedrag aan voorschot, druk terug CTRL-W of wissel om de betaalmiddelen in te geven. Na <F2> of diskette-knop kan u het ticket afsluiten. NB: dit werkt alleen als u een klant hebt geselecteerd.

• afhalen
    U roept de klant op die goederen in "backorder" heeft. Druk dan ALT-V of "voorschot artikelen" waarna u een lijst krijgt met de niet meegenomen artikelen. U kan in de kolom "mee" aanduiden welke artikelen de klant nu meeneemt. Het getal in de kolom "te verrekenen" zal afgehouden worden van het totaal te betalen bedrag. Na CTRL-W of wissel kan u de betaling uitvoeren.
  • artikelen opzoeken
    • Normaal
      Wanneer u een barcode inleest, dan wordt het artikel opgezocht en gepresenteerd. Evenzo via artikelnummer,omschrijving,... Dit werkt via de standaard zoekmethode van Omnisoft3.
    • Maatgrid
      Wanneer u een barcode inleest, dan wordt het artikel opgezocht en wordt een grid gepresenteerd met gegevens over dit artikel, maar over alle maten. Wat u ziet is in te stellen in Bestand/Instellingen Scherm/Ingave Orders/Maatgrid Scherm.
    • Hulptabel
      Wanneer u een deel van de barcode ingeeft gevolgd door de tab-toets komt een lijstje beginnende met de opgegeven code en volgende. U kan met de cursor op en neer en via <Enter> of het V-tje het artikel selecteren.
    • Cadeaulijst
      M.b.v. de knop  kunt u een cadeaulijst opzoeken. Voor meer uitleg raadpleeg de helptekst "cadeaulijsten".