Bureau Last updated: 2020-05-06

Opstarten PC

De kassa wordt opgestart door op het bureaublad dubbel te klikken op volgend icoon:
Aan de receptie wordt de toolbar opgestart bij het opstarten van de sessie

Afsluiten van een sessie

De sessie wordt afgesloten met de knop op de toolbar of in het klantselectiescherm (bar) of door in de kassa op “Afsluiten” te klikken.
Er mag vooral NIET op de X gedrukt worden van de Verbindings-toolbar:

Verwerking en historieken:

1. Een voorschot is een artikel met een door u in te stellen BTW-percentage.

Bij het boeken van een voorschot wordt het volgende wegschreven in de bestanden:
a. Betaling (cash of bankkaart): bedrag komt betalingsrecord (dient voor kasverslag)
b. Verkoopstabel: verkoop van het voorschotartikel + waarde (dient voor kasverslag)
c. Op klantniveau wordt het voorschot bedrag weggeschreven Zo kan men altijd de historiek van een klant en verrichting zien.

2. Een verkoop ziet er als volgt uit:

a. Goederen (totaal per btw code, per omzetrekenning, en de detail van de goederen)
b. Er wordt een negatieve betalingslijn aangemaakt voor hetzelfde bedrag Deze “boeking” is dus een nulticket, maar voor het kasverslag wordt alles correct geboekt
c. De waarde op klantenniveau wordt met hetzelfde bedrag verminderd Er is een knop voorzien om alle transacties van een kaart te visualiseren.

Werknemers creëren/aanpassen

Voor het aanmaken/bewerken van werknemers klik en kies Bewerken > Werknemers > Creatie/Edit.

Vervolgens kom je in de werknemersfiche terecht.

Werknemer creëren

Door op te klikken kan je een nieuwe werknemer aanmaken

Werknemer bewerken

Door op te drukken kom je in de zoekmodus terecht (bij openen sta je standaard in de zoekmodus) waar je in een van de velden een zoekcriterium kan ingeven om een werknemer op te zoeken. Eens deze is gevonden kan je de gegevens aanpassen.

Aandachtspunten

Door het vakje “werknemer gebruiken in touchkassa” uit te vinken zal de werknemer niet meer in de kassa voorkomen maar blijft deze in het systeem. • Als het prestatieartikel niet wordt ingegeven, geeft het systeem een foutmelding. Hiet moet het artikel zzPrest ingegeven worden.

Kasverslag

Het kasverslag kun je nemen op de 2 bureaucomputers. De kassa’s hebben geen rechten om het kasverslag op te vragen.

Op de toolbar kies je voor het icoontje kasverslag
Dan krijg je het volgende kader te zien:

Bovenaan kies je de datum waar je het verslag wil van nemen:

Recht bovenaan kunnen we kiezen voor welke kassa’s we het verslag willen ophalen. Als we hier 0 invullen dan krijgen we het verslag van alle kassa’s samen.

Nu klikken we op het wereldbolletje op de opvraging te voltooien

Nu krijgen we het volledige verslag van alle verkopen. Als we nu op het groene vinkje klikken dan krijgen we krijgen we de mogelijkheid om het kasverslag op te slaan in PDF vorm.

Detailkasverkopen

In hetzelfde menu als hierboven vind je “Detail Kasverkopen”. Doe dat ook best op de BU1 of BU2.

U kiest ook eerste de periode en best voor zowel de afgesloten als niet-afgesloten kasverslagen.

U gaat verder.

U krijgt een scherm met nog meer filtermogelijkheden. Hier is het derde tabblad “Parameters” belangrijk omdat u daar meer of min detail van de verkopen kan vragen.

U kan die opslaan in Pdf. Let wel dat je een error bekomt omdat er geen mailprogramma is ingesteld, maar deze mag je negeren. Je kan de pdf plaatsen op een memorystick

Verkopen per werknemer

Om de verkopen per avond te zien, kan een lijst getrokken worden. Dit kan door in de toolbar Voorraadbeheer te openen.

In voorraadbeheer kan je verkopen werknemer openen via Historieken > verkopen > verkopen per werknemer.

In het nieuw venster vul je in “Van TransactieDatum” en “Tot Transactiedatum” de datum en het tijdstip waartussen je de verkopen wenst te zien. Sluit af met het vinkje

In het volgende scherm moet in “Van Artikelnr” 1 worden ingevuld (zie onderstaande afbeelding)

Historiek verkopen in excel

De volledige historiek (zonder formatering) kan je bekomen via Voorraadbeheer -  op de toolbar. In het menu historieken > verkopen kan je verschillende lijsten trekken van de historiek van de verkopen.

De lijst die je hieronder vraagt zijn de “gedetailleerde verkoopslijst”. Indien je een lijst wenst van alle artikelen gecumuleerd in de geselecteerde periode, kan dit via “Aantal verkocht, Stock, Laatste Aan- en Verkoopsdatum” in hetzelfde menu.

Het principe is in beide lijsten dezelfde: Het eerste scherm dat je krijgt is telkens om een eerste selectie te maken (welke gegevens het systeem moet ophalen). Bevestigen doe je met het groene vinkje. Het tweede scherm kan je de groepering/sortering aanpassen en filteren op bepaalde artikelen.

Als we nu op het groene vinkje klikken dan krijgen we krijgen we de een printvoorbeeld en de mogelijkheid om het kasverslag op te slaan in Excel vorm met de knop . (na het opslaan krijgt u een error omdat geen e-mail is ingesteld)

Merk wel dat weergegeven prijzen exclusief BTW zijn.

Klantenlijsten

Lijsten neem je op de SERVER zelf. Kies het eerste icoontje van de Toolbar “Basis”

Kies: Lijsten + Klantenlijst + volledig
Hier bekomt u een lijst met adres en e-mailadres. U kan die opslaan in Excel. Let wel dat je een error bekomt omdat er geen mailprogramma is ingesteld, maar deze mag je negeren.
Je kan de Excellijst plaatsen op een memorystick.

Kies: Lijsten + Klantenlijst + uitgebreid
In het tabblad kan je selecties maken op basis van de verkopen aan de klanten. Zo kan je het aankoopgedrag van de klant “opvragen”. U kan die opslaan
in Excel. Let wel dat je een error bekomt omdat er geen mailprogramma is ingesteld, maar deze mag je negeren. Je kan de Excellijst plaatsen op een memorystick.

Export

Lijsten roep je best op de werkposten in de bureau.

De lijsten (rapporten) die je oproept op het scherm kan je op een memory- stick plaatsen. Daarvoor vind je op het rapport linksoven een exportknop. Kies vooraf het gewenste formaat (bv Excel).

Mogelijk krijgt u een scherm waarin een melding wordt gegeven dat uw mail-programma niet is ingesteld. Dit komt omdat er effectief geen is ingesteld.