Touch Kassa Algemeen Last updated: 2021-09-28

Indien de kassa nog niet open staat, tik op de toolbar. Bij het opstarten van de kassa krijgen we eerst de mogelijkheid om een tafel aan te duiden. Deze tafels kunnen volledig herschikt worden volgens uw wensen. Er kunnen ook zones aangemaakt worden voor als u bijvoorbeeld een terras hebt of meerdere zalen. Na het kiezen van een tafel moet u uzelf als werknemer identificeren, dit kan met verschillende methodes.
Wachtwoord, Magneetchip, Vingerafdruk, Identiteitskaart of kaartlezer. Dat zijn de verschillende methodes voor het aanmelden. Na identificatie komt U terecht in het ingaven scherm, hier kan u alle verkopen registreren. Hieronder overlopen we alle functies van het kassaprogramma.

Tafelscherm

Identificatiescherm

Wanneer we een tafel gekozen hebben om op te werken of als we kiezen voor een vrij ticket, krijgen we het identificatiescherm. Hier moeten we ons als werknemer identificeren.

Ingaven scherm

Functies

Doorgeven: Via “doorgeven” geef je een bestelling door. Als controlemiddel verschijnt het artikel in het roze in de bestellijst. Artikels die zijn doorgegeven naar de keuken of de bar kunnen niet meer geschrapt worden. Voorlopig totaal: Als de klant een voorlopige rekening wil zien, druk je op voorlopig totaal. Dan krijg je volgend ticket (figuur 3). Groot Totaal: als de rekening mag worden afgerekend, klik je op Groot Totaal.
Groot Totaal Cash: als de klant cash betaalt kan je rechtstreeks op Groot Totaal Cash betalen. Via het numeriek klavier kan je een aantal ingeven bijvoorbeeld 8 en vervolgens een artikel kiezen. Op dat ogenblik worden 8 stuks van het artikel toegevoegd aan de rekening. Indien men ziet dat het ingegeven aantal foutief is kan men via de knop Correctie het aantal resetten. Wanneer men dan een artikel kiest, wordt er 1 stuk toegevoegd. Om de keuken te laten weten dat ze met de het volgende gerecht mogen beginnen kunnen ze hun bestelling afsluiten door op Suite te klikken alvorens op doorgeven te klikken.

Retour: Als er een product te veel is geleverd kan je die via de retour-knop terugsturen naar de keuken of bar. Dit is ook zichtbaar op het kasticket.
Retour Alle lijnen: Als er een product te veel is geleverd kan je die via de retour-knop terugsturen naar de keuken of bar. Dit is ook zichtbaar op het kasticket. Er bestaan ook verschillende functies omtrent de tafels. Via de knop Tafels keer je terug naar het tafeloverzicht. In het tafeloverzicht zie je welke ober bezig is met welke tafel en wat het totaal is van de huidige rekening van de tafel. Je kan ook de tafel een naam geven via Naam tafel. Als een klant plots van tafel wil wisselen kan je de rekening loskoppelen van tafel X en op tafel Y plaatsen. Dat doe je via Verplaatsen naar andere tafel. Om de rekening te splitsen druk je op de knop rekening splitsen. Je duidt aan wat persoon X betaalt en wat persoon Y. De rekening kan je splitsen zoveel als je wil. De optie rekening splitsen kan ook gebruikt worden om een gedeelte van een rekening op een andere tafel te plaatsen. Hiervoor klik je in de kolom split. De waarde in deze kolom wordt automatisch met 1 verhoogd en de kolom aantal wordt met 1 verlaagd. Wanneer je Verplaatsen kiest wordt gevraagd op welke tafel het gesplitste gedeelte mag worden gezet. Deze afgesplitste lijnen worden negatief toegevoegd aan het oorspronkelijke ticket. Afhaal: Als de knop “Afhaal” geactiveerd is, kleurt deze groen. Hierbij wordt het 2e BTW percentage gebruikt dat werd ingegeven bij de artikelen (zie “Artikelen aanmaken”). Reeds ingetikte artikelen worden afgetrokken en opnieuw getikt met de nieuwe BTW-code.

Foto's Functies

Op de volgende afbeelding kun je zien dat wanneer we op ‘Doorgeven’ hebben geklikt onze lijnen in het roze komen. Op die manier kunnen we weten dat de betreffende artikels al zijn doorgegeven naar de keuken en/of bar.

Hier kunnen we het ticket zien dat geprint is in de keuken nadat we op de kassa op doorgeven hebben getikt. Hier staat onder andere de datum, het uur, de werknemer en het gerecht op.

Nu dat het gerecht in volle bereiding is in de keuken, kunnen we zien dat er bij het tafelscherm informatie is bijgekomen, hier kunnen we zien dat er mensen aan de tafel zitten en ook het openstaande bedrag dat de klant moet betalen. Zolang we het Groot Totaal van de tafel niet opvragen, blijven de mensen aan de tafel zitten. Zo hebt U ineens een overzicht van uw vrije tafels ! Wanneer de klant de rekening vraagt en wil afrekenen, gaan we naar de betreffende tafel en tikken we op de tafel en daarna op ‘Groot Totaal’ wanneer we de betaalwijze nog niet weten. Of ‘Groot totaal Cash’ wanneer de klant met cash betaalt.

Na het opslaan van de betaalmethode krijgen we het kasticket uitgeprint. Het BTW-Kasticket is het uiteindelijke ticket dat met de klant mag meegegeven worden. Ook is het ticket opgeslagen in de blackbox.

Bestellijst

Artikels

Artikels Aanmaken & Bewerken

Een artikel bewerken gebeurt door lang te drukken op het artikel in kwestie of bij gebruik van de muis, er rechts op te klikken. Vervolgens kom je in de artikelfiche terecht. Om een artikel aan te maken blijf je drukken op een lege plaats in de artikelselectie:

FR:

L'édition d'un article se fait par un appui long sur l'article en question ou, à l'aide de la souris, par un clic droit dessus. Vous arriverez alors à la fiche produit.

Pour créer un article, continuez à appuyer sur un emplacement vide dans la sélection d'articles :

Vervolgens kom je terecht in de artikelfiche (zie volgende paragraaf)

FR: Vous arriverez alors à la fiche produit où vous pourrez ajuster le code TVA :

Btw code 1 = 6%
Btw code 2 = 12%
Btw code 3 = 21%

Artikelfiche

Artikels takenbalk

Artikels ordenen

Artikels Zoeken

Gebruik van supplementen

Op de artikelfiche staat er extra knop “Supplement groep”. Indien er reeds supplementen gekoppeld zijn aan het artikel, wordt de achtergrond van de knop ingekleurd.

Op de knop drukken => overzicht van de huidige supplementen en hun volgorde

Indien je * + TAB drukt bij omschrijving op lege lijn, dan krijg je lijst van de bestaande supplement groepen
Indien je een lijn selecteert en op knop edit drukt, kan je de supplementen editeren.

Hier kan je per supplementgroep de artikelen toevoegen. Artikelen moeten dus eerst aangemaakt worden. Indien rang/type overnemen aangevinkt staat, zullen de artikelen automatisch de rang van het hoofdartikel krijgen. Indien meerdere opties aangevinkt wordt, kan je uit dezelfde groep meerdere artikelen kiezen. Het scherm moet dan afgesloten worden door op het deurtje te klikken. Via dit scherm kunnen er ook nieuwe groepen aangemaakt worden. Het beheren/aanmaken van supplementgroepen kan via in de knoppenbalk en vervolgens Bestand > Parameters > Supplement te selecteren

Bij de ingave:

Tijdsregistratie

Tijdsregistratie Ticket

Werkset

Kasverslag

Werknemers

Werknemers Toevoegen

Tafel Bewerken

Tafel Toevoegen

Artikels

Departementen

Vrijzetten Tafel

Wanneer een tafel die in gebruik is op een ander toestel, wordt geopend krijgt men een melding dat deze in gebruik is door een gebruiker.

In sommige gevallen kan de tafel geblokkeerd staan op die ene gebruiker en staat deze geblokkeerd.

In dit geval kan de tafel worden vrijgezet met de knop VRIJZETTEN TAFEL in de werkset. Door de drukken op de knop wordt gevraagd welke tafel u wenst vrij te zetten. Dit kan door te klikken op de tafel in kwestie.

Na het klikken op de tafel, vraagt het programma uw bevestiging. Klik Ja om de tafel te deblokkeren. Nu kan u terug verder werken op deze tafel.

Zones

Zone's Toevoegen

Knoppen Kassa

Toegang Kassa

Knoppen Werkset

Toegang Werkset