Graydon Last updated: 2020-04-30

Graydon (O3)

Werking Graydon

In de fiche (klanten en leveranciers) zijn 2 knoppen voorzien voor connectie met Graydon, namelijk:

• Onderaan in knoppenbalk
  • Naast btw-nummer

Afhankelijk van de proword instellingen per gebruiker verschijnen de verschillende soorten rapporten die via Graydon kunnen bekomen worden.

Volgende voorwaarden gelden om met graydon te communiceren:

• Moet een belgisch btw-nummer zijn

Werking via bestaande klant

Nadat een bepaalde klant/leverancier opgeroepen werd kan naast het btw-nummer de knop Graydon ingeklikt worden. Hierdoor verschijnt een scherm met de basisgegevens van deze klant/leverancier.

Deze standaardgegevens kunnen al overgenomen worden naar de klanten/leveranciersfiche toe, daarvoor moeten de over te zetten velden aangevinkt worden (ofwel op knop alles activeren indrukken) en daarna op groene V om verder te gaan.

Aan de rechterkant wordt de historiek van die gegevens afgehaald bij Graydon gepresenteerd. Deze worden opgeslagen in de map \graydon\btwnr.

Echter om meer info van dat btw-nummer te verkrijgen kunnen er verschillende rapporten opgeroepen worden namelijk:

• Algemene gegevens + contactpersonen (1 €)
  • Kredietadvies (15 €)
  • Financieel Rapport (30 €)
  • Compleet rapport (50 €)

Via de keuze “algemene gegevens + contactpersonen” in combinatie met soort output = XML en Soort Export = Scherm kunnen nog diverse gegevens voor u opgehaald worden om te importeren.

Na het aanvinken van die keuzes moet onderaan op de wereldbol geklikt worden om gegevens op te halen van de Graydon webservice.

Hier wordt nogmaals gevraagd opdat u zeker die gegevens wenst af te halen.

Bij antwoord ja worden de contactgegevens van dat btw-nummer opgehaald.

Indien er bij dat btw-nummer verschillende banken aanwezig zijn, kan slechts 1 bank overgezet worden.

Nadat alle over te zetten velden aangevinkt werden met knop Verdergaan wordt alles overgenomen in de desbetreffende fiche. De contactpersonen worden overgenomen in de knop contactpersonen.

Werking via onbestaande klant

Onderaan in de knoppenbalk kan de knop Graydon ingeklikt worden.

Nu verschijnt een volledig ledig scherm enkel het veld btw-nummer kan ingebracht worden. Na het inbrengen van btw-nr + tab worden alle gegevens van dat btw-nummer opgehaald bij Graydon.

Echter om meer info van dat btw-nummer te verkrijgen kunnen er verschillende rapporten opgeroepen worden nl (zelfde werking als hierboven)

Nadat alle over te zetten velden aangevinkt werden met knop Verdergaan controleert omnisoft 3 opdat dit btw-nummer nog niet bestaan in klanten/leveranciersfiche (rechtsboven kan je al zien opdat het om een bestaande of niet-bestaande klant/leverancier gaat.

Nadat op de knop verdergaan geklikt wordt zal bij een bestaande fiche, de velden aangepast worden en de klant/leverancier gepresenteerd worden. Bij een niet bestaande klant/leverancier wordt eerst gevraagd opdat deze moet gecreëerd worden.

Bij ja antwoorden wordt een nieuwe klant/leverancier gecreëerd en alle gegevens worden ingevuld en direct gepresenteerd. Indien default het btw-type op een type verschillend van btw-plichtig staat wordt deze gewijzigd in btw-plichtig.

Werking bij creatie nieuwe klant/leverancier

Bij creatie van een nieuwe klant/leverancier en bij direct invullen van btw-nummer + tab en wanneer dat de klant/leveranciersnaam niet ingevuld is wordt direct de gegevens via Graydon ingevuld.

Bij verlaten van veld btw-nummer via tab worden de gegevens van Graydon automatisch opgehaald.

Werking historiek klant

Bij oproepen van Graydon naast het btw-nummer verkrijg je het scherm met de standaard gegevens van Graydon met de eventuele historiek.

Bij het klikken op een lijn in de historiek met in de omschrijving “AlgGeg+Con XML” verkrijg je nogmaals de algemene gegevens en contactpersonen.

Deze gegevens kunnen andermaal overgezet worden naar de klanten/leveranciersfiche.

Bij dubbel klik in het historiekscherm wordt gevraagd wat er moet gebeuren met het bestand.

Bij klik op “openen“ wordt het standaard programma uit Windows genomen om dit soort bestand te openen.

Bij klik op “emailen” wordt ofwel standaardprogramma van Omnisoft 3 geopend ofwel Outlook (afhankelijk van proword).

Bij klik op afsluiten gebeurt er niets.

Opmerking: bij werking met verschillende systemen zijn volgende mogelijkheden voorzien:

EIGEN SERVER/PC EXTERNE TS
  Scherm Email Zelf Email Scherm Email Zelf Email
HTML X X X   X X
PDF, opent in internet explorer X X     X
XML X X X   X X
TXT X X X   X X