Meer afdrukken/document Last updated: 2020-04-28

Orders klanten Meer afdrukken/document

Bestand - PC-Afhankelijke - Meerdere afdrukken per document

Er zijn verschillende mogelijkheden om meerdere exemplaren per document (bv. factuur) af te drukken.

1. Meerdere identieke exemplaren van een factuurHiervoor geeft u het aantal exemplaren op dat u nodig hebt in de basis, klantenfiche, onder de knop : boekhoudkundige informatie van de klant.
    Geeft u hier bijvoorbeeld '2' in bij aantal ex. facturen, dan worden bij afdruk van de factuur automatisch 2 identieke exemplaren afgedrukt, op voorwaarde dat u ze rechtstreeks naar de printer stuurt. Wanneer u kiest om het afdrukvoorbeeld eerst op scherm te krijgen, moet u het aantal manueel opgeven bij 'copies' net voor de afdruk.
    Keuze om al dan niet rechtstreeks naar de printer te sturen : zie Printer wijzigen bij afdruk factuur.
    In dit geval maakt u dus geen gebruik van "meerdere afdrukken per document" in orders klanten.

2. Meerdere exemplaren van een document, met verschillende omschrijving of lay-out
    Wanneer u meerdere exemplaren van bv. een factuur wenst, maar het tweede exemplaar moet onderscheiden worden van het eerste exemplaar a.d.v. het woord 'kopie', dan gebruikt u deze mogelijkheid. In basis-klantenfiche (zie punt 1), vult u dan altijd '1' in bij 'aantal ex. facturen'.
    Scherm :

U klikt op om een nieuwe 'printersturing' aan te maken. Per exemplaar van een document dient u een nieuw record aan te maken.

• Nummer : wordt door het programma ingevuld, hoeft u zelf niet in te vullen

• Type document : over welk document gaat het?
    • 1 = Offerte
    • 2 = Orderbevestiging
    • 3 = Werkbon
    • 4 = Leveringsbon
    • 6 = Factuur
    • 7 = Verzamelfactuur

• Volgnummer : 1 = 1e exemplaar, 2 = 2e exemplaar, enz...

• Lay-out nr : U kunt eventueel nog beslissen om een andere lay-out te gebruiken voor het 2e exemplaar van uw document.Bv. leveringsbon : 1e exemplaar met prijzen, 2e exemplaar zonder prijzen => andere lay-out (zie instellen lay-out documenten)

• Woord 'kopie' afdrukken : Wanneer u op het 2e exemplaar van uw factuur 'kopie factuur' wil zien staan, vinkt u dit hier aan voor printersturing met volgnummer 2. Het woord 'kopie' kan eventueel aangepast worden in de lay-out : (zie instellen lay-out documenten)

• Device : per exemplaar kunt u instellen naar welke printer moet afgedrukt worden

• Afdrukwijze : u kunt kiezen per exemplaar of u eerst het afdrukvoorbeeld op scherm wil zien, of als rechtstreeks naar de printer moet gestuurd worden

• Papierlade : instelbaar per exemplaar van een document, u kunt bv. het eerste exemplaar van de factuur naar lade 1 sturen, en het tweede exemplaar naar lade 2 (uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden van uw printer)

• Papier size / Afdrukstand / Recto verso : instelbaar per exemplaar van een document