Administratie: afpunten beginbalans & saldi eigenaars / leveranciers Last updated: 2020-05-06

Het onderdeel ingave beginbalans is gelijkaardig aan ingave financieel. Er zijn echter een aantal beperkingen. De bank waarop geboekt wordt moet van het type ‘Beginbalans’ zijn, het eindsaldo is gelijk aan 0 en er kan enkel op rekening geboekt worden. Het ingeven van de boekingen is echter volledig analoog.

Saldi eigenaars en leveranciers

Ingave van saldi voor eigenaars en lever kan gebruikt worden bij het opstarten van een dossier.
Indien er nog openstaande saldi zijn, kunnen deze via dit onderdeel ingebracht worden.

Door op de knop Eigenaars of Leveranciers te drukken, worden er onderaan een aantal velden zichtbaar. Hierin moet de eigenaar opgezocht worden en de gegevens van voor de factuur ingegeven worden. Het veld eigendom moet eveneens ingevuld worden, zodat het saldo op de juiste afrekening terecht komt.

Het documentnummer kan vrij gekozen worden. Het gekozen nummer mag uiteraard nog niet bestaat.
Door op Knop ok.png te drukken wordt er een lijn toegevoegd bovenaan de lijst. Druk op nadat alle saldi ingegeven werden. De velden verdwijnen dan terug van het scherm en de knop opslaan, rechts onderaan, wordt actief. Druk op  om de boeking te voltooien. Het opzoeken van de eigenaar gebeurt analoog als bij het opzoeken van documenten tijdens het ingeven van de uittreksels.

Afpunten

Eigenaars en leveranciers In sommige gevallen is het noodzakelijk om afpuntingen te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld om een betaald voorschot aan een verkoopfactuur te koppelen of om een creditnota en een factuur met elkaar af te punten. Hiervoor moet de eigenaar of de leverancier opgezocht worden. Vervolgens wordt een lijst getoond (Figuur 47) van alle openstaande documenten en geboekte voorschotten. Het afpunten gebeurt door een bedrag, kleiner dan het saldo, in de kolom debet of credit in te vullen. Debet boekingen moeten als credit afgepunt worden en omgekeerd. Indien debet gelijk is aan credit kan de afpunting opgeslagen worden.

Rekening Het is eveneens mogelijk om rekeningen af te punten. Dit laat bijvoorbeeld toe om het debet en credit bedrag van een wachtrekening terug op nul te brengen. Door de boekingen aan te vinken worden ze geselecteerd om af te punten. Ook hier moet het saldo gelijk aan nul zijn, vooraleer de bewerking kan voltooid worden.