Historiek op scherm Last updated: 2020-05-06

De historiek laat toe om een overzicht te krijgen van de geboekte facturen en financiële verrichtingen. Dit kan zowel per leverancier, per rekening als per eigendom opgevraagd worden. Figuur 48 toont alle facturen voor leverancier belgacom. De leverancier kan opgezocht worden op basis van het nummer. Door het nummer te wijzigen wordt de leverancier automatisch opgezocht, met de bijhorende documenten. De overige velden: naam, roepnaam, adres en gemeente laten eveneens toe om een leverancier te zoeken. Deze velden kunnen willekeurig ingevuld worden, eventueel met *-tekens. Vervolgens dient er op gedrukt te worden.
Indien er meerdere leveranciers aan de selectie voldoen, kan de gewenste uit een lijst gekozen worden.

Vervolgens zullen de bijhorende documenten getoond worden in een overzicht.
Eigendommen kunnen volledig analoog opgezocht worden.
De selectie van de documenten kan verfijnd worden, door een selectie te maken volgens boekingsdatum.

Het overzicht, bij leveranciers en eigendommen, bestaat uit vier onderdelen: volledig, facturen, betalingen en openstaande facturen. Deze kunnen gekozen worden door op de corresponderende knop te drukken.

Het gedeelte facturen heeft een overzicht van alle facturen die geboekt werden op de gekozen leverancier of het gekozen eigendom. Het gedeelte betalingen geeft een overzicht van alle betalingen aan de leverancier of voor een eigendom. Bij betalingen zal het type veld ingekleurd worden. Deze twee delen kunnen gecombineerd worden in een volledig overzicht. Naast deze drie mogelijkheden is er een optie voorzien om enkel de openstaande facturen op te vragen.

De historiek per rekening kan op analoge wijze opgebouwd worden (selectie boekingsdatum, rekeningnaam en –nummer. Alle boekingen op die rekening worden in het overzicht op genomen. Deze kunnen afkomstig zijn uit het inboeken van aankoopfacturen, uit financiële verrichtingen of uit specifieke verrichtingen zoals opvragen voorschot, opstellen afrekening,...

Het overzicht kan eventueel gesorteerd worden door op de naam van de kolom te klikken. De eerste maal zullen de gegevens oplopend gesorteerd worden, de volgende keer aflopend, ...

Het opbouwen van de historiek voor de leverancier Belgacom, zal als voorbeeld besproken worden.

• Typ bijvoorbeeld ‘Belgacom’ of ‘Belg*’ in het veld naam
  • Druk op de knop
  • Kies eventueel de leverancier uit de lijst, door op de knop te drukken vooraan in de lijst
  • Het overzicht voor de facturen komt te voorschijn
  • Door op de knop “Volledig” te drukken wordt een overzicht zoals in Figuur 48 gegenereerd.
  • De tekst in de knop ‘Volledig’ geeft een andere opmaak. Op die manier kan afgeleid worden welk deel zichtbaar is.
  • Naast de knoppen, staat het totaal van debet en credit bedragen alsook het saldo.
  • Indien nu op ‘Facturen’ gedrukt wordt, zullen enkel de facturen en creditnota’s getoond worden, lijnen met type F of C.
  • Bij de knop ‘Betalingen’ worden enkel de lijnen met type B afgebeeld.
  • De knop ‘Openstaande Facturen’ indrukken, zorgt ervoor dat enkel de facturen of creditnota’s waarvan het saldo verschillend is van 0, weergegeven worden.

Bij de historiek van een bepaald eigendom is er nog een extra mogelijkheid voorzien. Naast het overzicht van de boekingen op dat eigendom, kan er ook een selectie gemaakt worden voor de eigenaar. Er wordt een lijst samengesteld van alle eigenaars van dat eigendom. De betreffende periode wordt ook telkens vermeld. Door een bepaalde eigenaar te kiezen, worden enkel de documenten, betalingen van die eigenaar weergegeven.