Bestelbon: Ingave bestellingen Last updated: 2020-12-09

Bewerken - Ingave bestelling

Een bestelling plaatsten gebeurt in 2 stappen.Eerst en vooral moet U de gegevens invullen in het tabblad 'BestelBon', daarna de gegevens in 'Detail bestelling'. Boven het tabblad 'Bestelbon' staan er drie velden, het bestelbonnr, het leveringstype en de orderdatum. Het leveringsType kan gebruikt worden om in de verschillende winkels te leveren.
Bij de creatie van een nieuwe bestelbon, verschijnt automatisch het tabblad Bestelbon en is het tabblad Detail bestelling niet actief. Opdat u de bestellingen zou kunnen inbrengen moet U eerst een leverancier selecteren en het gewenste leveringsType invullen.
Eens u de bestelbon hebt opgeslagen, kunt U de leveranciersgegevens NIET meer aanpassen en is het leveringsType niet meer wijzigbaar.
Indien u, na het opslaan, bemerkt dat u een verkeerd leveringstype of een verkeerde leverancier hebt geselecteerd dan kunt U dit enkel oplossen door de bestaande bestelbon te schrappen en een Nieuwe bestelbon aan te maken.
Nadat u de bestelbon hebt opgeslagen, kunt u beginnen met de ingave van de bestellijnen. De Infolijnen kunnen altijd aangepast worden.

Met behulp van de knop  , kunt u de historiek van de bestelbons voor deze leverancier bekijken:

Velden

• Ordernr: Uniek nummer dat door de computer wordt bepaald
  • Orderdatum: standaard de datum van vandaag
  • Leveranciernr: verwjzing naar leveranciers (ccv_basis_omni3)
  • Info1, info 2: Bijkomende informatie bij uw order. Deze lijnen worden ook afgedrukt op de bestelbon
  • LeveringsType: Per Bestelbon, MOET u een leveringstype opgeven; aan de hand van dit Type beslist U hoe de etiketten moeten afgedrukt worden (in de Centrale of in het filiaal) en in welke winkel deze moeten geleverd worden.

Etiketbuffer opvullen met bestelde artikelen bij bestelling : Bij opslaan van de bestelbon, moet de etiketbuffer dan opgevuld worden met de bestelde artikelen

• Openstaande bestelling van dit order annuleren : u kunt op deze knop klikken indien de rest van de bestelling geannuleerd mag worden (bv. als de leverancier laat weten dat deze artikelen niet meer verkrijgbaar zijn)
  • Openstaande bestellijnen toekennen aan nieuw/bestaand order : Hiermee kunt u de openstaande bestellijnen van deze bestelbon overbrengen naar een nieuwe of een bestaande bestelbon.Lijst van bestaande bestelbons = alle bestelbons aan die leverancier die nog niet volledig geleverd zijn (status <> afgewerkt).
    Indien u de koppeling uitvoert, wordt de status van de huidige bestelbon op afgewerkt gezet, terwijl de status van de bestelbon waaraan de bestelllijnen koppeld werden op status "nog te bestellen" gezet wordt.
    Als de oorspronkelijke bestelbon geen bestellijnen meer bevat, dan wordt de vraag gesteld of deze bestelbon mag geschrapt worden.
    De bestelbon waaraan de bestellijnene werden gekoppeld wordt de actieve bestelbon.

status van de bestelbon :

van zodra de bestelbon afgedrukt werd; is de status van de bestelbon definitief. Wenst u achteraf toch nog wijzigingen aan te brengen, dan moet u hier de status wijzigen naar "nog te bestellen".
Werd alles geleverd van deze bestelbon, komt de status op "afgewerkt" te staan.

Aan de hand van het tabblad 'Detail Bestelling' kunt u de bestellijnen(artikels) ingeven. U kunt zoeken op een artikelnr, omschrijving of referentie op dezelfde manier als bij de parametergegevens.(* of zoeken op een deel). Na het zoeken komt de cursor op het eerste besteld aantal vakje te staan, verschijnt de maatbalk in de titelbalk en wordt de leveringsdatum opgevuld (vanuit bestelinfo). Deze laatste kunt u eventueel wijzigen. Wanneer u zich verplaatst van regel wordt de titelbalk steeds opgevuld met de juiste maatbalkgegevens. Het kan vb voorkomen dat er voor alle maten evenveel artikels worden besteld. Dan kunt u het aantal besteld voor de eerste maat opvullen en daarna op de lijn opvullen (Functietoets F4) drukken. U kunt een artikel bestellen en op verschillende tijdstippen leveren door de leveringsdatum op te geven per artikel.
Afhankelijk van de instellingen van de parameter 'Afbeelden prijzen Best.|Levering' wordt er onderaan de Grid een prijs vermeld. In de kolom omschrijving, wordt de omschrijving van de prijs afgebeeld; per maat wordt de geselecteerde prijs afgebeeld.

M.b.v. de functietoets Ctrl-A kunt U een andere prijs van dat artikel bekijken (indien U van Artikellijn verandert, dan wordt de prijs (net zoals de maatbalkgegevens) aangepast aan het artikel die de focus heeft in de Grid). De volgorde waarin de prijzen getoond worden kan door U ingesteld worden, namelijk in het scherm 'Prijsvelden'.
Omdat het opzoeken van de prijzen de ingave kan vertragen (bij een traag netwerk en/of grote bestanden), hebt U de mogelijkheid om dit opzoeken uit-en aan te schakelen d.m.v. de parameter 'Prijs Velden Tonen'.

Opmerking

1. Eén en hetzelfde artikel kan/mag op verschillende lijnen aangemaakt worden (u mag zelfs dezelfde leveringsdatum gebruiken).
  2. U kunt enkel en alleen artikelen bestellen van die leverancier, m.a.w. tijdens het opzoeken van een bepaald artikel zal U enkel en alleen die artikels op scherm zien verschijnen waarvan het leveranciernummer gelijk is aan het leverancier nummer dat u hebt ingegeven in het tabblad 'Bestelbon'.
  3. Afhankelijk van de instelling van de Parameter 'Enkel Artikelen in opzoekscherm tonen waarvan Seizoen = Default Seizoen' worden ENKEL die artikelen in het opzoekscherm gepresenteerd.
  4. Bij het zoeken naar een bestelbon kunt u bepalen naar welke bons gezocht moeten worden :
  5. Dit scherm krijgt u bij rechterklik in het onderste deel van het scherm (naast de knoppenbalk).

Kolommen

• Artikelnummer
  • Omschrijving
  • Referentie leverancier
  • Nr. Best : Indicatief bestelnummer dat u zelf kan opgeven
  • Lev. datum : Leveringsdatum
  • Aantal
  • AKpr : aankoopprijs
  • K% : kortingspercentage
  • P => AF : de prijs ingegeven/gewijzigd op deze orderlijn overnemen in de artikelfiche
  • VK Excl. : verkoopprijs exclusief BTW
  • Stock : huidige stock van dit artikel
  • Res. klant : Reservatie voor klant => -1 = deze artikellijn is niet gekoppeld aan een klant
  • Referentie : wordt afgedrukt op bestelbon

Extra Functies

Voor de firma's die verschillende winkels hebben en waar dezelfde artikelen worden verkocht kunnen gebruik maken van de Repeat Bestelling. M.b.v. deze Repeat bestelling hebt u de mogelijkheid om bestelbons te kopiëren.
Vb. u hebt een winkel in Brussel en Leuven. U besteld voor elke winkel een gelijk aantal stuks (ongeveer gelijk) en U wenst per winkel een bestelbon op te maken. U maakt eerst een bestelbon op voor bv. Brussel (zoals gewone bestelbon). Voor Leuven wenst u een gelijkaardige bestelling te plaatsen. U klikt op de knop Repeat Creatie  en u zult zien dat alle gegevens uit de vorige bestelbon zijn overgenomen (indien U de parameter 'aantal overnemen bij Repeat creatie' uitvenkt, dan worden de aantallen die u wenst te bestellen voor deze nieuwe bestelbon op nul geïnitialiseerd).

Volgende velden kunnen bij een repeatcreatie aangepast worden :

• Leveringstype
  • Orderdatum
  • Bestellijnen wijzigen, schrappen & toevoegen
  • Info-lijnen van de bestelbon
  • Info (Memo van de bestelbon)

M.a.w. bij repeatcreatie kunt U de leveranciersgegevens NIET aanpassen.

: bestelling direct doormailen naar de leverancier

1. . Module 2322 moet aangekocht en geactiveerd zijn.

2. Instellingen op leveranciersfiche : zie ook helptekst varia leveranciers
    1. Knop Varia
      Type bestelbestand : Het type van het bestelbestand moet hier opgegeven worden indien u uw bestellingen via e-mail doorstuurt
      Volgnummer : wordt automatisch verhoogd
      Ship to number : enkel in te vullen bij Harley Davidson
    2. Vul account number in

3. Ingave bestellingen naar leveranciers
    Nadat u uw bestelling hebt opgeslagen, klikt u op de knop .
    In geval van een D'Ieteren-emailadres wordt de bestelling automatisch verstuurd.
    In alle andere gevallen wordt een electronisch bestand opgemaakt dat verstuurd moet worden via het programma typisch aan de leverancier.

In het laatste tabblad 'Info' kunt u alle overige informatie i.v.m. met die bestelbon intikken. Dit memo-veld wordt ook afgedrukt op de bestelbon zelf: